Реколекційні записки   

 

Тереза залишила нам зошит обсягом 18 сторінок (14,7 X 9,5 см.), блакитна титульна сторінка, узор із квітів. Тільки 8 з половиною сторінок списані олівцем. Це записки реколекцій перед першим Причастям і перед річницею першого Причастя. Реколекції проходили повних три дні: 5-8 травня 1884 і 17-21 травня 1885 в Абатстві Бенедиктинок. Вів реколекції отець Домін (див. Рук. А 33 v). У зошиті записана знаменита постанова Терези: Я НЕ ЗНЕВІРЮСЯ!  

 

ПЕРШІ РЕКОЛЕКЦІЇ 

 

Реколекції до мого Першого Причастя 

 

(1 r/2 v) 

 

5 травня 

 

Ранкова медитація 

 

Преподобний отець сказав нам, що ми подібні до слуг Євангелія, і наприкінці нашого життя добрий Бог вимагатиме від нас скласти звіт за отримані благодаті, і Йому треба представити добрі діла у відповідності з отриманими благодатями. Я подумала, що маю багато що дати 

[1 v] доброму Богові, який був таким добрим для мене і дав мені так багато благодатей, і я пообіцяла собі докласти максимум зусиль, аби бути доброю й мати багато добрих діл, щоби представити їх доброму Богові. 

 

2-е введення. 

 

Преподобний отець говорив нам про смерть і нам [пропущено] щоб не було жодних ілюзій, і що ми, безперечно, помремо, і що, може, хтось помре ще 

[2 r] під час цих реколекцій.  

Він розповів нам, що коли був молодим, то один місіонер під час реколекцій сказав їм, що, можливо, завтра когось забракне, і дійсно наступного дня один помер. Я хочу бути доброю, щоб смерть не застала мене зненацька. 

 

3-е введення. 

 

Цього вечора введення було про пекло. Преподобний отець розказував нам про муки 

[2 v] які переживають у пеклі, і сказав нам, що [від якості] нашого Першого Причастя залежить, куди ми підемо – до неба чи до пекла. Я приготуюся добре, і надіюся, що піду до Неба. 

 

7 травня 

 

1-е введення 

 

Преподобний отець говорив нам про святотацтво під час першого Причастя. Він нам розповідав речі, які мене дуже налякали. Під час реколекцій він дуже скоротив введення, бо Мати Приориса [Мати Сен-Екзюпера] померла, і отець не міг нам приділити багато часу (3 r/5 r) 

 

ДРУГІ РЕКОЛЕКЦІЇ 

 

Неділя ввечері 

Цього вечора преподобний отець говорив нам, що коли він хоче навернути душу, то веде її в усамітнення і просить робити реколекції. 

 

Медитація в понеділок вранці 

 

Важлива лише одна справа – спасіння душі, всі інші даремні. 

 

2-е введення 

 

Це, що преподобний отець говорив нам, налякало нас, він говорив про смертний гріх. Він нам представив стан душі, яка вмирає [або смертельний стан?] 

[3 v] і як Бог ненавидить таку душу. Він порівняв її з маленьким голубом, який загруз у багнюці й через це не може літати. Ми перебуваємо у такому самому положенні, якщо перебуваємо в стані смертного гріха і вже не можемо піднести свою душу до Бога.  

 

3-е введення 

 

Смерть. 

 

Медитація у вівторок 

 

Частковий суд 

 

2-е введення 

 

Про сповідь і необхідність доброї сповіді [4 r] 

 

3-е введення 

 

Преподобний отець сказав приготувати гарне помешкання для доброго Ісуса і зробити для Нього гарний вівтар у своїх серцях, тобто, спочатку підмести їх, щоби вигорнути все, що не подобається маленькому Ісусові, і потім зібрати всі квіти, які зможемо, тобто добрі діла, щоби прикрасити ними наші серця і зробити гарний вівтар, наповнений квітами, і чим більше буде квітів, тим краще. 

 

[4 v] 

 

Медитація в середу вранці 

 

Агонія Ісуса в Оливному саду 

 

2-е введення 

 

Свята Діва є нашою Матір’ю, і Вона ніколи нас не залежить – у якому стані ми би не перебували, ми ображатимемо Її, якщо зневіримося, бо якщо пам’ятаємо про Неї, то можемо бути впевнені в своєму спасінні. Преподобний отець сказав нам зробити постанови. Я зберегла ці з першого Причастя: 1. Я ніколи не зневірюся. 2. Я молитимусь щодня [5 r] до Святої Діви. 3. Я впокорюватиму свою гордість. 

 

Записки на окремих листках (два подвійні листки 15,5 X 10 см.) з інших реколекцій у 1885 році, можливо з нагоди початку шкільного року 1885. Згідно з записками Селіни, початок шкільного року визначили на понеділок 5-го жовтня. Отож, реколекції мали би розпочатися у вівторок ввечері 6-го і закінчитися в суботу вранці 10-го жовтня. Ми знаємо лише священика, який давав перше введення. 

 

ТРЕТІ РЕКОЛЕКЦІЇ 

 

Реколекції 1885 

 

Перше введення подав преподобний отець Домін. Я пишу тільки основні моменти, бо дуже добре пам’ятаю враження, яке вони на мене зробили. 

 

Середа вранці. 

 

Про доброго Пастиря. Добрий пастир віддає своє життя за вівці, коли одна загубиться, то він йде її шукати й не повернеться, поки не знайде її. 

 

11:00 

 

Про Пресвяте Серце Ісуса. Дитина Пресвятого Серця повинна бажати, щоб її серце билося так, як серце Ісуса. 

 

14:00 

 

Основні вади молодої дівчини – легкодумність і вразливість. 

 

[1 v] 

 

18:00  

 

Про гріх. Гріх чинить нас бридкими в очах Бога, але Він хоче нас пробачити. 

 

Четвер 

 

Як медитувати 

 

11:00 

 

Про душі в Чистилищі. Ми повинні визволяти душі з чистилища, але не робимо цього. На могилі: сьогодні я, завтра ти. Як ці слово змушують тебе замислитися? 

 

14:00 

 

Про Суд. Відразу після смерті ми станемо перед Богом, який нас (пошле?) до Неба, до пекла або до Чистилища. 

 

Ввечері 18:00 

 

Про смерть. Ми можемо вмерти за хвилину, за секунду. [2 r] 

 

П’ятниця вранці. 

 

Про пекло. 

 

11:00 

 

Ми працюватимемо для Пресвятого Серця Ісуса. 

 

14:00  

 

Ми апостоли серця Ісуса. Ми Йому жертвуватимемо всі вчинки кожного ранку. 1-ий рівень: упродовж десяти чи двадцяти днів відмовляти вервицю з таїнами. 2-ий рівень: приймати Причастя раз в місяць. 

 

18:00 

 

Субота. 

 

Наш Господь Ісус Христос захотів отримати хрещення Кров’ю за наші гріхи. 

Жаль за гріхи. Наш Господь захотів взяти всі наші гріхи.