МОЛИТВИ

1. Моя добра Свята Діво

Моя добра Свята Діво, вчини, щоб твоя маленька Тереза ніколи вже себе не терзала. 

      2. Записка з вічних обітів      

8 вересня 1890

 

О Ісусе, мій божественний Обручнику! Щоб я ніколи не втратила другу шату свого Хрещення, бери мене, поки я ще не поповнила навіть найменший добровільний гріх. Щоб я ніколи не шукала і не знаходила нічого, крім Тебе, щоб творіння були нічим для мене і щоб я була нічим для них, а Ти, Ісусе, будь усім!... Щоб земні речі ніколи не могли тривожити мою душу і мій мир, Ісусе, я прошу в Тебе тільки миру й безмежної любові, яку обмежити можеш тільки Ти, яка вже є не моєю, а твоєю, мій Ісусе. Ісусе, я хочу вмерти за Тебе смертю мучениці – мучениці серця і тіла, а ще краще – одним і другим… Дай мені благодать сповнити мої обіти досконало і розуміння, якою повинна бути твоя обручниця. 

Щоб я ніколи не була тягарем для спільноти, щоб ніхто мною не піклувався, щоб на мене дивилися як на забутий затоптаний слід, як на твою, Ісусе, маленьку піщинку. 

Щоб твоя воля досконало у мені сповнилась, щоб я прийшла у місце, яке Ти для мене приготував… 

Ісусе, дозволь мені врятувати багато душ, щоб сьогодні жодна душа не загинула і щоб усі душі в чистилищі спаслися… Ісусе, пробач мені, якщо я сказала щось, чого не мала права говорити, я лише хочу, щоб Ти радів і втішався. 

  

3. Погляд, звернений на Ісуса і сповнений любові 

 

Ісусе, твої маленькі обручниці в столовій опускають очі, щоб віддати Тобі шану і наслідувати приклад, який Ти їм дав, коли був в Ірода. Коли цей нечестивий цар насміхався з Тебе, безмежна Доброто, то з твоїх уст не почув жодної скарги, Ти навіть не глянув на нього своїми чарівними очима. Ах! Без сумніву, божественний Ісусе, Ірод не заслужив твого погляду, але ми, твої обручниці, хочемо притягувати до себе твій божественний погляд; ми просимо Тебе дарувати нам погляд любові кожного разу, коли ми не піднімаємо свій погляд, і ми просимо Тебе не відвертати від нас свій погляд навіть тоді, коли ми падаємо, а то ми будемо рахувати свої прогрішення. Ми зробимо букет, який Ти не відкинеш – ми у це віримо. Ти побачиш у цих квітах наше бажання любити Тебе і бути подібними до Тебе, і Ти благословиш своїх бідних дітей.

О Ісусе! Поглянь на нас з любов’ю подаруй нам свій солодкий поцілунок. 

Амінь. 

  

4. Обітниця Пресвятій Трійці 

 

О мій Боже, ми схиляємось перед Тобою. Ми просимо благодаті працювати для твоєї слави. 

Нам боляче слухати богохульства грішників; ми хочемо втішити Тебе і відшкодувати за образи, які Ти зазнаєш від душ, які спас. 

О прекрасна Трійце! ми хочемо створити концерт з усіх маленьких зречень, які зробимо ради любові до Тебе. На протязі п’ятнадцяти днів ми співатимемо для Тебе пісню маленьких небесних пташенят, які не перестають Тебе прославляти і дорікати людям за їхню невдячність. 

Ми також пожертвуємо Тобі, о мій Боже! мелодію музичних інструментів, і надіємось, що наші душі заслужать ласку бути одною гармонійною лірою, на якій Ти зможеш грати, щоб потішити себе через байдужість багатьох душ, які не думають про Тебе. Ми хочемо упродовж восьми днів збирати діаманти і дорогоцінне каміння, щоб винагородити за нещасних смертних, які так ревно біжать за земним багатством, нехтуючи вічним. 

О мій Боже! уділи нам благодать бути більш чуйними в пошуках самозречення, ніж ті, які не люблять Тебе і шукають земне добро. 

Нарешті, упродовж восьми днів твої діти збиратимуть запах квітів, аби надолужити за гріхи священиків і ченців. 

О Пресвята Трійце, дай нам благодать бути вірними Тобі й отримати Тебе після вигнання на цій землі. 

Амінь

  

5. Містичні квіти 

 

На обкладинці 

Магдалино! Моя улюблена обручнице! 

Я увесь твій і ти вся моя назавжди. 

На титульній сторінці 

1r Містичні квіти для мого шлюбного вінка. 

Чути голос: «Дивіться, іде Обручник, зустрічаймо Його…» (Євангеліє). 

Натхнення 

2r 15-ий день – білі троянди. 

О Ісусе! очисти мою душу, щоб я стала гідною бути твоєю обручницею! 

2v 14-ий день – маргаритки. 

О Ісусе! уділи мені благодать, щоб у всьому я подобалась тільки Тобі. 

3r 13-ий день – білі фіалки. 

Ісусе, ніжний і покірний серцем, вчини моє серце подібним до твого!... 

3v 12-ий день – конвалії. 

Свята Терезо, моя Мати, навчити мене рятувати душі, щоб я стала справжньою кармеліткою. 

4r 11-ий день – шипшина. 

О Ісусе! коли служу своїм сестрам і матерям, то служу Тобі єдиному. 

4v 10-ий день – чайні троянди.

Ісус, Марія, Йосип, уділіть мені благодать добре пережити реколекції і приготувати свою душу до вічних обітів. 

5r 9-ий день – білі дзвіночки. 

О свята Магдалино! випроси для мене благодать, щоб моє життя було одним актом любові. 

5v 8-ий день – жимолость. 

О Ісусе! навчи мене самозреченню, щоб я завжди радувала своїх сестер. 

6r 7-ий день – білий барвінок. 

Мій Боже, люблю Тебе всім серцем. 

6v 6-ий день – білі півонії. 

О мій Боже, поглянь на Обличчя Ісуса і зарахуй нещасних грішників до лику вибраних. 

7r 5-ий день – жасмин. 

О Ісусе, я хочу мати радість тільки в Тобі єдиному!... 

7v 4-ий день – білі незабудки. 

О мій святий ангеле-заступнику! завжди закривай мене своїми крилами, щоб я ніколи не образила Ісуса. 

8r 3-ий день – таволга. 

О Марія, моя добра Мати, дай мені благодать, щоб я ніколи не заплямила ризу невинності, яку Ти мені дала в дню вічних обітів. 

8v 2-ий день – біла вербена. 

Мій Боже, вірю в Тебе, надіюсь на Тебе, люблю Тебе всім серцем. 

9r Останній день – білі півники. 

Мій Боже, дякую Тобі за всі благодаті, отримані під час реколекцій. 

9v Настав великий день. 

Лілії. 

Мій возлюблений Ісусе, тепер Ти весь мій, а я – Твоя маленька обручниця назавжди!!!  

 

6. Принесення себе в жертву Милосердній Любові 

  

7. Молитва до Ісуса в кивоті 

 

Ісус

16 липень 1895. 

 

О Боже, прихований у в’язниці кивота! З великою радістю приходжу до Тебе кожного вечора, щоб подякувати за благодаті, отримані від Тебе, і попросити прощення за провини, вчинені упродовж дня, які тепер зникають як сон… 

О Ісусе! Якою щасливою я би була, якби була вірною, але, на жаль! Часто ввечері я сумна, бо відчуваю, що могла би краще відповідати на Твої благодаті… Якщо я би була більше з’єднана з Тобою, мала більше милосердя до своїх сестер, більше покори і більш умертвленою, я би відчувала менше жалю під час молитви. Але, мій Боже, я не зважаю на свою вбогість, а йду до Тебе з довірою, пам’ятаючи, що: „Лікаря потребують хворі, а не здорові”. Я прошу Тебе зцілити мене, пробачити мені, і завжди пам’ятатиму, Господи, «що душа, якій Ти пробачив більше, буде любити більше, ніж інші!...» Я жертвую Тобі кожне биття мого серця як кожний акт любові й надолуження за гріхи і єднаю їх з твоїми безмежними заслугами. Я благаю Тебе, мій Божественний Обручнику, відновлювати мою душу, діяти в мені, незважаючи на мій спротив; врешті, я не хочу мати іншої волі, крім твоєї; завтра я розпочну, за допомогою твоєї благодаті, нове життя, в якому кожна мить буде актом любові й зречення. 

Я буду кожний вечір припадати до стіп твого Вівтаря аж до кінця свого життя, тоді для мене розпочнеться безконечний день вічності, де я складу на твоєму Божественному Серці боротьбу у вигнанні!... 

Амінь 

 

8. Молитва за отця Белльєра

І. М. Й. Т.   

 

О мій Ісусе! Я дякую Тобі за те, що Ти сповнив одне з моїх найбільших бажань – мати брата, священика і апостола… 

Я відчуваю себе негідною цієї благодаті, але оскільки Ти зволив уділити своїй вбогій обручниці благодать працювати в особливий спосіб для освячення однієї душі, призначеної до священства, то я з радістю жертвую Тобі ради неї всі свої молитви і зречення; я прошу Тебе, мій Боже, не дивитися на те, ким я є, а на те, ким я повинна і хочу бути, тобто, черницею, охопленою твоєю любов’ю. 

Ти знаєш, Господи, моє єдине бажання – щоб Тебе знали і любили, тепер моє бажання здійсниться; я можу тільки молитись і страждати, але душа, з якою Ти мене зв’язав ніжними узами любові, буде битися на полі, щоб здобути для Тебе серця, у той час як я буду просити Тебе дати їй перемогу. 

Божественний Ісусе, вислухай молитву, яку я заношу за того, хто хоче бути твоїм місіонером, оберігай його від небезпек світу, вчини, щоб він щораз менше уваги звертав на марноту і суєтність проминаючих речей і вмів зрікатись їх ради твоєю любові. Щоб його шляхетне апостольство діяло на тих, хто довкола нього, щоб він був апостолом, гідним твого Пресвятого Серця… 

Маріє, ніжна Царице Кармелю, Тобі я ввіряю душу майбутнього священика, чиєю негідною маленькою сестрою я є. Зволь навчити його, з якою любов’ю Ти доторкалась до Божественного Дитяти Ісуса і пеленала Його, щоб одного дня він міг піднятися до Святого Вівтаря і взяти в свої руки Царя Неба. 

Я прошу Тебе також тримати його під покровом твого дівочого плаща – аж до моменту, коли він залишить цю долину сліз і зможе споглядати твою велич і радіти у вічності плодами своєї славної апостольської праці… 

Тереза від Дитяти Ісус 

негідна кармелітка 

 

 

9. Молитва Селіни і Терези   

 

Коли двоє з вас згодиться на землі просити що б там не було, воно буде дано їм моїм Отцем Небесним; бо де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них. 

Св. Матей, 18, 19-20 

О Боже, ми просимо Тебе, щоб дві твої лілії ніколи не були розлучені на землі. Щоб вони разом потішали Тебе за малу любов, яку Ти отримав у цій долині сліз, і щоб у вічності їхні вінці світилися однаково, і щоб вони, схиляючись перед Тобою, випускали ті самі пахощі!... 

Селіна і Тереза 

На пам’ятку Різдвяної ночі 1895 

  

10. Ранкове пожертвування 

 

Мій Боже, жертвую всі свої сьогоднішні вчинки в намірах і для слави Пресвятого Серця Ісуса; хочу освячувати кожне биття свого серця, свої думки і найпростішу працю, щоб з’єднати їх з безмежними заслугами Пресвятого Серця Ісуса і виправити свої прогрішення, кидаючи їх в вогонь Його милосердної любові.

О мій Боже, прошу в Тебе для себе і для дорогих мені людей благодать досконало виконувати Твою святу волю, приймати, ради Твоєї любові, радості й печалі цього проминаючого життя, поки одного дня ми не з’єднаємось у Небі навіки.

Амінь 

 

11. Ісусе, вчини мене подібною до Тебе! 

  

12. Посвячення Пресвятому Обличчю 

 

Господи, сховай нас у таїні свого Обличчя!.. 

Сестра С. Женев’єва від св. Т.-Марії Пресвятого Обличчя 

Сестра Л. Ж. Марія від Пресвятої Тройці і Пресвятого Обличчя 

Сестра Марія Ф. Т. від Дитяти Ісус і Пресвятого Обличчя 

Маленька чиста Любов набагато корисніша для Церкви, ніж усі інші праці, взяті разом… І тому дуже важливо, щоб наші душі вчилися любити так, щоб, швидко проживши це життя, не тягнулися вже до землі, а споглядали Ісуса обличчям в Обличчя… 

Посвячення Пресвятому Обличчю 

Пресвяте Обличчя Ісуса! Оскільки Ти зволило вибрати наші душі, щоб посвятитися їм, то ми посвячуємо свої душі Тобі... Ісусе, здається, що ми чуємо Твій голос: «Відчиніться для Мене, мої сестри, мої возлюблені, бо на моєму Обличчі роса, а на моєму волоссі краплі ночі». Наші душі розуміють твою мову любові, ми хочемо витерти твоє лагідне Обличчя і потішити Тебе за невдячність грішників, Ти прихований від їхніх очей, вони дивляться на Тебе із зневагою.... 

О Обличчя, красивіше від весняних лілій і троянд! Ти не приховане для наших очей... Твої Сльози здаються нам дорогоцінними діамантами, які ми хочемо збирати, щоб купити за них душі наших братів. 

З твоїх Пресвятих Уст ми чули любовний стогін; знаючи, що спрага, яка Тебе мучить, це спрага Любові, ми хотіли би мати безмежну Любов, щоб втамувати твою спрагу... Улюблений Обручнику наших душ, якщо би ми мали любов усіх сердець, то віддали би всю любов Тобі... Дай нам цю любов і прийди втамувати спрагу своїми маленькими обручницями... 

Господи, нам потрібні душі... передовсім душі апостолів і мучеників, щоб через них ми запалювали твоєю Любов’ю багато нещасних грішників. Пресвяте Обличчя, ми отримаємо цю благодать від Тебе!.. Забуваючи про вигнання на берегах Вавилону, ми заспіваємо для Тебе найсолодші мелодії; оскільки Ти – справжня, єдина Батьківщина наших сердець, то ми не будемо співати в чужій землі. 

Улюблене Обличчя Ісуса! Очікуючи вічності, в якій ми споглядатимемо твою безмежну Славу, наше єдине бажання – зачарувати твої Божественні Очі, ховаючи також свої очі, щоб тут, на землі, ніхто не міг нас впізнати... Ісусе, твій Прихований Погляд є нашим Небом! 

Підпис: 

Т. від Дит. Ісус і Пр. Обличчя 

М. від Пр. Трійці і Пр. Обличчя 

Г. від Св. Т. Марії від Пр. Обличчя 

 

13. Вічний Отче, Твій Єдинородний Син 

 

Все, що попросите в мого Отця в моє Ім’я, Він вам дасть... 

Вічний Отче, твій Єдинородний Син, лагідне Дитя Ісус є моїм, бо Ти дав Його мені. Я жертвую Тобі безмежні заслуги його божественного Дитинства і прошу в його Ім’я закликати до небесної радості незчисленні фаланги маленьких дітей, які підуть за Божественним Агнцем у вічність 

  

14. До Дитяти Ісуса 

 

Я Ісус від Терези 

О Маленьке Дитя, мій єдиний Скарбе! Я піддаюся твоїм Божественним Забаганкам, я не бажаю іншої радості крім твоїх усмішок. Дай мені свої дитячі чесноти, щоб у день мого народження в Небі ангели і святі впізнали твою маленьку наречену 

Тереза від Дитяти Ісус 

 

15. «Вічний Отче, оскільки Ти дав мені» 

 

«Як у земному царстві кожний реалізує свої бажання грошима з зображенням царя, так само монетою з зображенням моєї Священної Людської природи, якою є моє Пресвяте Обличчя, ви отримаєте все, чого побажаєте». 

(Господь до сестри Марії від св. Петра) 

Вічний Отче, оскільки Ти дав мені у спадок Пресвяте Обличчя свого Божественного Сина, я віддаю Його Тобі й взамін за цю безцінну Монету прошу забути невдячність посвячених Тобі душ і пробачити нещасних грішників 

 

16. До Пресвятого Обличчя 

 

Я Ісус від Терези 

Пресвяте Обличчя Ісуса, єдина Красо, яка захоплює моє серце, зволь відобразити в мені свою Божественну Подобу, щоб Ти, споглядаючи свою маленьку наречену, бачив у ній Себе. 

О мій Возлюблений, ради любові до Тебе я не буду більше приймати твій солодкий Погляд і не відчувати невимовний поцілунок твоїх Уст, а прошу Тебе запалити мене своєю любов’ю, щоб вона швидко мене спалила і поставила перед Тобою: 

Тереза від Пресвятого Обличчя 

 

17. Господь, Бог воїнів 

 

Молитва, інспірована образом св. Жанни д’Арк 

Господи, Боже воїнів, що сказав нам у Євангелію: «Я приніс не мир, а меч», озброй мене для боротьби, я палаю бажанням битися ради твоєї слави, і прошу Тебе зміцнити мою хоробрість... Тоді разом зі святим царем Давидом я зможу вигукнути: «Господи, Ти мій єдиний щит, Ти підняв мої руки для війни...» 

О мій Возлюблений! Я розумію, до якої боротьби Ти мене призначив, це не поля, на яких я вже билася.... 

Я бранка твоєї Любові, я добровільно прикувала себе до Тебе і назавжди відділилась від світу, який Ти прокляв... Любов – мій меч, яким я буду битися з ворогами царства. Я проголошу Тебе Царем душ, які зреклися себе самих і віддали себе твоїй Божественній Владі. 

Без сумніву, Господи, що такий слабкий інструмент, як я, Тобі не потрібний, але Жанна, Твоя дівственна і хоробра обручниця, сказала: «Щоб Бог дав перемогу, ми повинні битися». О мій Ісусе, я битимусь до останнього подиху. Ти не хотів відпочивати на землі, я піду за твоїм прикладом і надіюся, що в мені сповниться твоя Божественна обітниця: «Якщо хтось йде за Мною, то де Я буду, і він буде зі мною, і мій Отець віддасть йому належну нагороду». 

Моє єдине бажання – бути з Тобою, бути в Тобі... Обітниця, що це сповниться, допоможе мені у вигнання очікувати той радісний день, коли оглядатиму Тебе обличчям в Обличчя! 

 

18. О невинні святі... О святий Степане... 

 

О Святі Невинні! Бажаю, щоб моя Пальма і моя Корона були подібними до ваших! 

О Святий Степане! уділи мені свою любов і свою мужність, щоб я могла битися ради Божої слави так, як ти!... 

О Славні Воїни Христа! Ви, які переможно боролися ради Божої слави і отримали пальми й корони Мучеників, почуйте мій секрет: «Я несу Господа як ангельський Тарциз». Я тільки дитина, але мушу кожного дня боротися, щоб зберегти безцінний скарб, прихований в моїй душі... Часто я повинна заливати поле битви кров’ю свого серця... 

О Могутній Воїне! будь моїм захисником, підтримуй мене своїми переможними руками – і я не боятимусь ворогів. З твоєю допомогою я битимусь аж до кінця життя, тоді ти представиш мене Ісусові й з його рук я отримаю вінок, який ти допоміг мені отримати! 

 

19. Акт віри 

 

Мій Боже, я готова, за допомогою твоєї благодаті, віддати всю свою кров за віру. 

(Інша версія: після кожного твердження Символу Віри). 

  

20. Молитва для здобуття покори 

 

16 липня 1897. 

 

Ісусе! 

 

О Ісусе, коли Ти був прочанином на землі, то сказав: „Навчіться від Мене, бо я лагідний і покірний серцем, і знайдете спокій для своїх душ”. О Всемогутній Володарю Неба, так, моя душа наповнюється спокоєм, коли бачить Тебе у виді раба, який впокорився до того, що мив ноги своїм апостолам. Я згадую слова, якими Ти вчив мене практикувати покору: „Я дав вам приклад, щоб ви могли Мене наслідувати, бо учень не більший від Учителя… Якщо ви це зрозумієте, то будете щасливі робити це”. Я розумію, Господи, ці слова, який вийшли з твого лагідного і покірного серця, я хочу їх виконувати за допомогою твоєї благодаті. 

Я хочу впокорити себе і піддати свою волю волі моїх сестер, не суперечити їм і не шукати – мають вони право наказувати мені чи ні. Ніхто, о мій Возлюблений, не мав влади над Тобою, але Ти підкорився не тільки Пресвятій Діві і святому Йосифові, а й катам. Тепер у Гостії я бачу Тебе на вершині твого впокорення. Який Ти покірний, божественний Царю Слави, що віддаєш себе своїм священикам без різниці – тим, які люблять Тебе, і, на жаль, літеплим чи холодним у служінні Тобі… За їхнім словом Ти сходиш з неба, вони можуть прискорити чи затримати годину Святої Жертви – Ти готовий завжди… 

О мій Возлюблений, яким лагідним і покірним серцем Ти мені являєшся під покровом білої Гостії! Щоб навчити мене покори, Ти не мусиш більше принижувати себе, і я так бажаю відповісти на Твою любов, прагну, щоб мої сестри завжди садили мене на останнє місце, і буду переконувати себе, що це місце моє. 

Я благаю Тебе, мій Божественний Ісусе, додавати мені покори кожний раз, коли я буду вивищуватися над іншими. 

Я знаю, о мій Боже, що Ти понижуєш горду душу, а покірній даєш вічну славу, і тому я хочу бути останньою, щоб розділити з Тобою покору до того ступеня, щоб «мати частку з Тобою» в небесному царстві. 

Але, Господи, Ти знаєш мою немічність; кожного ранку я постановляю собі практикувати покору, а ввечері признаюся, що була гордою, і мене атакують спокуси знеохочення, але я знаю, що знеохочення також є гордістю, і тому я бажаю, о мій Боже, покладати свою надію тільки в Тобі; тому що Ти можеш усе, можеш дати моїй душі чесноту, яку я бажаю. Щоб отримати цю благодать Твого безмежного милосердя, я часто повторюватиму: «О Ісусе, лагідний і покірний серцем, вчини моє серце подібним до Твого!» 

 

21. Якщо би я була Царицею Неба 

 

О Маріє, якщо би я була Царицею Неба, а ти – Терезою, то я хотіла би бути Терезою, щоб Ти була Царицею Неба!...... 

8 серпня 1897